Skula Skoro

Skula skoro
Kula Skoro is bedacht en opgezet door Jose Tojo, freelance theatermaker, percussionist en docent AfroSurinaamse dans. Samen met een groep enthousiaste en getalenteerde danseressen op het gebied van Afro-Surinaamse dans, heeft hij besloten een nieuw overdrachtssysteem te ontwikkelen, waarbij de vaardigheden en specifieke details van Afro-Surinaamse dans op een interactieve manier overgedragen kunnen worden. Naast het overdragen van deze mooie, elegante en oeroude dansvorm, staat Kula ook regelmatig op grote en kleine podia in binnen en buitenland.

Een Kula is de stam van een kleine boom, die door Marrons in het binnenland van Suriname wordt gebruikt als roei instrument voor uit hout gesneden korjalen. De specifieke roei bewegingen die worden toegepast als men de Kula als roei instrument gebruikt, zorgen ervoor dat men “vooruit” komt, en daarmee staat Kula symbool voor vooruitgang. De betekenis van Skoro in de Surinaamse taal is “school”. Als we kijken naar gangbare dansvormen, worden AfroSurinaamse dansvormen nog niet als gangbaar beschouwd en weinig overgedragen. Het doel van Kula Skoro is deze vorm van dans toegankelijk te maken voor en over te dragen aan een groter publiek. De specifieke Afro-Surinaamse dansvormen die Kula ontwikkelt, onderzoekt, beoefent en overdraagt, zijn onderdeel van de Marron cultuur in Suriname.

De Marron cultuur kent vele mooie en eeuwenoude kunstvormen, die in de loop der jaren behouden zijn gebleven. De Marron cultuur is ontstaan vanuit in opstand gekomen slaven, die ervoor kozen te strijden voor hun vrijheid, en die met behulp van de Indianen, een nieuw leven zijn gestart in de binnenlanden van Suriname. Hierdoor is veel van de oorspronkelijke Afrikaanse cultuur behouden gebleven.

Inschrijven niet meer mogelijk!

Het is niet meer mogelijk u in te schrijven voor het festival en de tour. Volgend jaar is het weer mogelijk. Meld u aan om een notificatie te krijgen wanneer de inschrijvingen weer mogelijk zijn.